Možná jste následující pohádky už taky někde slyšeli. Až ochutnáte některý (nebo klidně i víc) destilátů z nabídky značky Fassbind, bude vám jasné, že skutečnost je zcela jiná. Už jen jejich švýcarský původ je zárukou nejvyšší kvality. Především díky pečlivému výběru ovoce a prvotřídní řemeslné výrobě vznikají ty nejjemnější a nejchutnější ovocné pálenky Fassbind.
Mýtus 1
Pálí se ovoce, které není dobré k jídlu.
Myslet si, že ovoce, které již není úplně v kondici, je ideální k pálení, nemůže být vzdálenější pravdě. Vstupní surovina je naprosto klíčovou ingrediencí, a proto je třeba, aby byla co nejkvalitnější. V palírně Fassbind ve švýcarském kantonu Schwyz používají výhradně plody od místních pěstitelů, a to již od založení palírny v roce 1846. Ovoce se třídí ručně a vybírají se jen ty nejlepší kusy.
Mýtus 2
Ovocné pálenky existují jen čiré.
Ne, svět ovocných pálenek je mnohem pestřejší! Chuť ovoce dokonale vynikne ve stařených variantách destilátu, který odpočíval v dubových sudech 14 až 18 měsíců. Chuť, ale i barva je intenzivnější i díky takzvanému bonifikátoru: destilátu, v němž bylo macerováno sušené ovoce. Zkuste řadu Fassbind Vielles Barriques a uvidíte sami.
Mýtus 3
V chuti pálenek je cítit hlavně alkohol.
Pečlivý výběr zralého ovoce s vysokým podílem cukru, které se maceruje po šest týdnů a poté destiluje tradičními metodami, je důvodem plné a jemné ovocné chuti pálenek Fassbind. Přidáním zmíněného bonifikátoru – macerátu ze sušeného ovoce – se chuť ještě zjemní. Ve skleničce si pak vychutnáte skutečnou ovocnou jemnost, a to i přes sílu 40% alkoholu.
Mýtus 4
Opakovaná destilace je nutná.
Reklamní slogany v nás zakořenily domněnku, že násobnou destilací získáme lepší produkt. Naopak, čím více se destilační proces opakuje, neutralizuje se výsledná chuť a pálenka přichází o příjemnou a plnou chuť ovoce. Vícečetná destilace je řešením v situaci, kdy si není palírna jistá dostatečnou kvalitou surovin, nebo hledá destilát, který bude mít naprosto neutrální chuť. To není nic pro skutečnou švýcarskou elitní pálenku.
Mýtus 5
Pálenky nemají čím překvapit.
Ovocné pálenky patří mezi nejstarší druh destilátů a značky se předhánějí v historii a rodokmenech. Úcta k tradici však z palírny nedělá zkostnatělou instituci. Právě naopak, ovocné destiláty nabízí velký prostor pro experimenty, jako je staření v sudech po rumu či cachaçe. Například pálenka Fassbind L‘heritage de bois pracuje se sudy ze dřeva těch ovocných stromů, které se destilují, takže třeba hruškovice zraje v sudech z hruškového dřeva.
Mýtus 6
Pálenku? Jedině když si chci dát panáka.
Současní barmani dokážou každého hravě přesvědčit, že ovocným pálenkám to v míchaných nápojích sluší – jasná chuťová linka ovocných pálenek je pro mixologii dokonce velmi vhodná.
Máte snad ještě nějaké pochybnosti o tom, že jsou ovocné pálenky pitím vhodným zrovna pro vás? Pak už vám nezbývá nic jiného, než ochutnat nějakou z nabídky Fassbind, abyste rozptýlili i ty úplně poslední. Tak na zdraví!
spirit promotion