Pít řízné pivo vestoje, jen s odkládací deskou na půllitr, má svůj půvab a výhody: je to svižné a hlavně společenské. V Praze je nyní nový podnik, který navíc uspokojí i příznivce současného designu a kvalitního jídla: Výčep Na stojáka v Anglické ulici.
Pokud vám je tento název povědomý, tak jste nejspíš někdy byli v Brně (nebo o něm aspoň slyšeli). Koncept Výčepu Na stojáka totiž vznikl právě tam a brněnský „Jakubák“ je už legendární. K pití dostanete klasická česká piva malých pivovarů a minipivovarů, ležáky, speciály, sezónní ejly, piva světlá, polotmavá, tmavá, lehká, silná, sladová i hořká. Přesvědčte se sami, pražský Výčep Na stojáka najdete v centru, konkrétně v Anglické ulici, kus od I. P. Pavlova nebo náměstí Míru. Zvenku vypadá takto:
Uvnitř pak zjistíte, že se tu můžete i velmi dobře najíst (včetně oběda). Podávají tu moderní českou kuchyni, a pro méně hladové pak různá menší jídla k pivu: taliány, utopence, klobásy a podobné „chálky“, jak se říká v Brně.
V „Na stojáka“ se sice primárně stojí, ovšem není to dogma. Pro hosty, kteří jsou příliš unavení přednášením prezentací vestoje či pochůzkami po rozlehlých kancelářských budovách, jsou tu dokonce k dispozici designové stoličky, na něž je možné si skutečně sednout. Při samotném stání, například pokud se na delší dobu zaberete do ochutnávání piv, jsou pro pohodlí hostů k dispozici parapety na opření.
Tím výčet různých designových vychytávek nekončí: ve výčepu najdete stoly s odkládacím pultem na věci, jakousi moderní podobu legendárních vysokých stolů z dávných bufetů, které měly dole mřížku, kam se odkládaly síťovky a silonové tašky s pracně vydobytým nákupem. Pod deskou (i na stěnách) najdete háčky na tašku či oděv. U každého stolu je také elektrická zásuvka, protože bez nabíjení, jak víme, dneska není žádná legrace.
Samozřejmostí v tomto vítaném přírůstku k pražské pivní a gastro scéně je špičková péče o pivo, protože, jak známo, sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá. Výčepní stojan je originál na zakázku a výčepní sklo se předchlazuje ve speciální vaně.
článek je komerční prezentací | Petr Bílek
A zde se dozvíte, jak správně dávat spropitné.