Správně vypálená a namíchaná whiskey je dokonalé tělo, kterému je třeba ještě vdechnout duši v trpělivém procesu zrání v sudu. A duše, to je jiskra a oheň, v tomto případě doslova: oheň, kterým se zevnitř vypalují dubové sudy. Na tuto metodu odkazuje název i černá etiketa whiskey od známé irské značky: Jameson Black Barrel.
Při vypalování se sud bez horního i spodního víka postaví nad ohniště nebo plynový hořák. Pro různé nápoje se volí různé stupně vypálení. Proč se vlastně vypaluje? Tento ohnivý proces naruší strukturu dřeva a rozštěpí dlouhé organické molekuly na kratší, které se snáze louhují do alkoholu a jsou nositeli vynikajících a zajímavých chutí. Můžete si to ověřit například na Jameson Black Barrel.
Jameson Black Barrel se dělá z třikrát destilované míchané irské whiskey z ječmene. Zraje ve dvakrát vypalovaných sudech po bourbonu a po zrání se ještě přidává tradiční single pot irská whiskey. Po přičichnutí ke sklenici ucítíte aroma karamelu a exotického ovoce, na jazyku pak zaregistrujete chuť opáleného dřeva, koření i sladké vanilky.
Na nádhernou černou práci vypalování sudů se podívejte zde:
Speciální whiskey Jameson Black Barrel vzniká pouze jednou do roka v palírně Jameson v Midletonu. Vychutnávejte si ji nejlépe v čisté podobě, případně na ledu nebo v klasických irských koktejlech. Jameson Black Barrel je k dostání ve vybraných barech a obchodech, či na e-shopu www.prestigeselection.cz. Standardně stojí 699 Kč, v akci za 549 Kč.
Petr Bílek, advertorial