První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou dekádu vyzývá palírna Glenmorangie whisky nadšence, aby prozkoumali její vášeň pro inovace skrze tuto vysoce ceněnou kolekci jedinečných a neobvyklých limitovaných edic single malt whisky. Nejnovější přírůstek této kolekce, bohatá a ovocná Glenmorangie Allta (gaelský výraz pro “divoký”, jenž se vyslovuje “al-ta”), umožňuje odhalit vliv kvasinek na chuťovou rozmanitost skotské whisky.
Kvasinky jsou odjakživa klíčovou ingrediencí pro výrobu skotské whisky. V průběhu let byl však jejich vliv na chuť opomíjen a důraz byl místo toho kladen na jiné výrobní aspekty. Díky vzdělání v oboru fyziologie si však Dr.Bill Lumsden, ředitel destilačního a výrobního procesu Glenmorangie, zůstal vždy vědom potenciálu, který kvasinky skýtají a rozhodl se jejich vliv na chuť zkoumat podrobněji.
Když se procházel po polích poblíž palírny, nasbíral několik klasů odrůdy ječmene jménem Cadboll a vzal je do laboratoře na analýzu. Objevil tam Saccharomyces diaemath – druh divokých kvasinek, do té doby neznámých – a napadlo ho použít je pro výrobu whisky. S jejich pomocí pak vytvořil neobyčejně aromatický destilát, který následně nechal zrát v sudech po bourbonu, aby vyzdvihl ovocný charakter, dodaný kvasinkami. Bohatá, krémová whisky, která dozrála o několik let později, odhaluje novou chuťovou dimenzi whisky Glenmorangie.
Tento přelomový slad ztělesňuje kreativního ducha palírny Glenmorangie. Od roku 2009 umožnila kolekce Private Edition prozkoumat nebývalé možnosti dozrávání v neobvyklých typech sudů, experimentovat se vstupními surovinami a popustit uzdu představivosti. Dr.Bill Lumsden říká: “Glenmorangie Allta má plné právo být whisky, kterou Glenmorangie oslaví 10. výročí kolekce Private Edition. Vliv kvasinek na chuť byl dlouho přehlížen, ale je to oblast, která si zaslouží důkladné prozkoumání. Díky aroma sušenek, chleba a tónů květin a bohaté chuťi vanilky, pomerančového sirupu a sladkého chilli, otevírá Glenmorangie Allta působivé možnosti pro budoucnost skotské whisky.”
Degustační poznámky:
Glenmorangie Allta se nefiltruje zastudena a lahvuje se při 51.2 % ABV.
Barva: Světle slámová.
Aroma: Zakulacené s tóny sušenek a kvasnic. Jemné květinové tóny (hvozdík a fialka), chleba, jemný náznak vanilky, rozinky a sladká mandarinka.
Chuť: Štiplavě citrusová. Karamelky, krémová vanilka, pomerančový sirup, kvasnice. Náznak máty a sladkého chilli s delikátními, květinovými tóny.
Závěr: Dlouhý a zemitý s tóny hořkosladkého pomeranče a máty.