Dvacetiletý studenta z Belgie zemřel po požití pět dnů starých těstovin. Chtěl ušetřit peníze a čas, místo toho utratil svůj život.

Belgický mladík si o víkendu připravil jídlo na celý týden, které si vložil do potravinových krabiček. Jídlo z neznámých důvodů neuložil do ledničky, ale nechal ho za pokojové teploty v kuchyni. V pátek si ohřál předpřipravené špagety a hned po jídle šel sportovat. Asi za půlhodinu od konzumace těstovin začal pociťovat silné bolesti břicha a hlavy.

Dvacetiletý studenta z Belgie zemřel po požití pět dnů starých těstovin. Chtěl ušetřit peníze a čas, místo toho utratil svůj život.

Belgický mladík si o víkendu připravil jídlo na celý týden, které si vložil do potravinových krabiček. Jídlo z neznámých důvodů neuložil do ledničky, ale nechal ho za pokojové teploty v kuchyni. V pátek si ohřál předpřipravené špagety a hned po jídle šel sportovat. Asi za půlhodinu od konzumace těstovin začal pociťovat silné bolesti břicha a hlavy.

Ihned po návratu domu dostal začal silně zvracet. Místo, aby vyhledal lékařskou pomoc se ale jenom napil vody a nevolnost šel přespat. V jedenáct dopoledne dalšího dne ho rodiče  našli mrtvého. Podle pitvy mladík zemřel už ve čtyři hodiny ráno, asi deset hodin poté, co snědl špagety. O případu informoval odborný časopis klinické mikrobiologie Journal of Clinical Microbiology.

Pitva odhalila, že belgičan zemřel na nekrózu jater a akutní zánět slinivky. Smrt způsobil Bacillus cereus, tedy bakterie způsobující otravu jídlem .Ta se nejčastěji vyskytuje na nedostatečně tepelně opracovaných těstovinách a rýži. Pokud je taková potravina delší dobu uchovávána v pokojové teplotě, může dojít k růstu bakterií, které vedou k produkci toxinů. Tento jev se nazývá „syndrom smažené rýže“, často k němu totiž dochází právě u smažené ryže, která je delší dobu mimo ledničku.

Poučení je tedy prosté: Nepodceňovat řádnou tepelnou přípravu potravin, které si to vyžadují, a používat lednici.

Vývoj Bacilla cerea si můžete prohlédnout v časosběrném videu.

Komentáře