Whiskey je až depresivně podceňované pití. Na první napití je asi jako káva, když jsme byli děti. Má natolik specifickou chuť, že většina lidí odmítne poznávat její nekonečné krásy a tóny chutí, jen kvůli tomu, že to napoprvé nechutnalo jako rajský nektar. Ale sex taky nepřestanete mít, i když to na poprvé není nic extra.
Proč Love? Protože snad každý chce občas vypadat tak epicky jako drtivá většina filmových prezidentů, gangsterů, šlechticů a jednoduše všech stylařů. Proč hate? Protože kolem whisky je spousta nedorozumění. Nejčastější je to, že whisky se musí pít buď úplně čistá, nebo s ledem, ale že přes to vlak nejede. Možná by bylo zajímavé spočítat, kolik mužů si whisky někdy objednalo jen proto, že to působí stylově. Je naprosto pochopitelné, že její specifická chuť nebude fungovat pro každého, ale nemusíte házet flintu do ječmene (to není náhoda) a vyzkoušejte aspoň koktejl.
Pokud se neznáte s AnonymouS barem v Michalské ulici, máte nejvyšší čas vyrazit na drink. Právě zde totiž umí podat whisky tak, že bude chutnat i těm, kteří do té doby jeli na tropických koktejlech s paraplíčky a palmičkami. Skotská whiskey The Singleton of Dufftown z regionu Speyside je velmi osobité pití. Má svou vlastní historii, precizní výrobu a řadu let zkušeností. Není to jednoduchý proces, a i zdánlivý detail, jako třeba co zrálo v sudu dříve, dělá ohromný rozdíl v chuti. Vyznačuje se ale především sladkými, ovocnými tóny.
My jsme vyzkoušeli skoro legendární drink Old Fashioned, ale s osmnáctiletou skotskou The Singleton of Dufftown. Je dobré pít drink, který je dost starý, aby si objednal vlastní drink. Krom 6cl whisky je v něm i 1cl třešňové šťávy a čokoládový bitters. A samozřejmě led. Můžete si buď zajít do AnonymouS a nechat si ho namíchat před očima (a vypadá to fakt dobře), nebo si vylepšit svůj domácí barový stolek.
Pokud chcete něco osvěžujícího, jděte do koktejlu Whisky Sour. V AnonymouS jej připravují ze 4cl dvanáctileté, 2cl citronové šťávy, 1cl cukrového sirupu a trochou pomerančového bitters. Všechno to dejte se spoustou ledu do shakeru a po pořádném protřepání přelijte do sklenice s ledem. Cheers!
Josef Šťastna