Staletá historie, nezničitelné renomé, a navíc vrcholná elegance. Šampaňské má dobrou pověst. Natolik dobrou, že ignorujeme fakt, že pokud to s ním přeženete, ráno se probudíte do pekla, které si neuměl představit ani Dante.
Vzhledem k své ceně a příležitostem, u kterých šampaňské nesmí chybět, se nachází na vrcholu drinkové pyramidy. Krom toho ale má bezpočet dalších
Bublinky vás udělají chytřejším
Ano, pití šampaňského vás udělá chytřejším. Alespoň pokud jste krysa. Profesor Jeremy Spencer prováděl výzkum s krysami a ty, které pily šampaňské každý den – jak dekadentní – se v bludištích orientovaly mnohem lépe, než abstinující krysy. Lépe si také dokázaly zapamatovat cestu. Přišel tedy na to, že v přijatelném a pravidelném množství vylepšuje kognitivní funkce.
Chrání vás před infarktem
Vysoký obsah polyfenolů v šampaňském napomáhá snižování krevního tlaku. Dvě sklenice denně mohou snížit risk mrtvice a infarktu.
Má nižší obsah kalorií
Šampaňské a prosecco mají nejnižší počet kalorií na sklenici ze všech druhů alkoholu. Logicky je tedy lepší dát si tohle, než po posilovně vyžahnout dvě piva.
Šampaňské je dobré na pleť a akné
Ano, ale bohužel, doporučuje se používat ho na kousku vaty přímo na pleť. O pití nikdo nic neříkal. ALE! – za zkoušku nic nedáte.
Budete v náladě rychleji
To nemusí být vždycky výhra, ale stejné množství šampaňského vás „opije“ rychleji a tím pádem ho nezkonzumujete tolik. Vaše játra vám poděkují. Oproti bílému vínu se pak rychleji vrátíte do normálu, což dělá z šampaňského ideální drink na celonoční akce. Budete se ve vlnách vracet ke střízlivosti a nebude to jen cesta z kopce.
Jak poznat dobré šampaňské?
Charakteristik, podle kterých můžete posoudit dobré a kvalitní šampaňské, je spousta. A nemusí vždy souviset s cenou. Dnešní svět nabízí mnoho dostatečně kvalitních značek, které nebudou stát desetitisíce, jako vintage Dom Perignon.
Vzhled
Pomiňme lahve a přesuňme se rovnou ke sklenici. Šampaňské posoudíte podle barvy. Vzhledem k tomu, že je připravováno z bílých hroznů, drink, který bude do růžova nebo světle červena byl pravděpodobně dobarvován. Jakmile bude odstín od nazlátlé až ke světle žluté, jste v pořádku. Čas od času se může stát, že narazíte na šampaňské s výraznou jantarovou barvou (většinou Vintage ročníky). Pravé šampaňské také bude čisté jak diamant – jakmile vidíte přes plnou sklenici bez problému, jste v pohodě.
Vůně
Šampaňské by vždy mělo vonět čerstvě. Díky fermentaci můžete ucítit právě upečený chleba, v dalších případech bude vonět ovocně, z Veuve Clicquot můžete občas cítit i jablečný džus. Jakmile ale cítíte cokoliv příliš sladkého, nebo až parfémového, zkuste ho aspoň na tu pleť.
První napití
Šampaňské by vás nemělo položit na lopatky počtem bublinek. Požitek by měl být lehký, čistý a až krémový. S tisícem drobných bublinek, které příjemně lechtají. Něco příliš těžkého, po čem vám začnou slzet oči, jako po Coca-Cole, nebude kvalitní šampaňské.
Chuť
Na obvyklých značkách najdete vždy charakteristiku toho, co máte čekat – Brut, Sec, Extra Dry.
Brut je obvykle suché a s nízkým obsahem cukru. Bude chutnat až skoro křupavě, s jemným nádechem zmíněného chleba, melounu nebo jablek.
Extra Dry má paradoxně vyšší obsah cukru, než Brut. Nejvyšší podíl cukru pak bude mít Sec a většinou bude ovocnější.
Z jakých značek vybírat?
Na každé lahvi najdete společnost, která šampaňské vyrábí. Ty mají obvykle už nějaké renomé a to z toho důvodu, že jim výroba bublinek.
Mezi ty nejlepší patří Bollinger, Charles Heidsieck, Krug, G.H. Mumm, Ruinart, Taittinger, Veuve Cliquot, nebo Joseph Perrier.
Šampaňské pochází z jednoho regionu ve Francii a i takový detail, jako malé písmenko může naznačovat dost. Jakmile někdo své víno s bublinkami vyrábí jinde, bude na něm napsáno champagne. Když je opravdu ze zmíněného regionu, bude na něm Champagne.