Kvalitní lahev whisky nemusí zákonitě pocházet jen z Evropy či Severní Ameriky, ale dopřát si můžete i výjimečný kousek z Japonska. Japonci jsou díky své preciznosti velmocí whisky! Země vycházejícího slunce se může dokonce pochlubit i nejvíc trendy značkou na světě.
Stoletá tradice pálení whisky v Japonsku má sice původ v Evropě, cestu na vrchol si ale vydláždila sama. Masataka Taketsuru, otec japonské whisky, na počátku 20. století spojil po návratu ze studií v Glasgow síly s mistrem palírníkem Šindžirém Toriim a díky získaným zkušenostem odstartoval výrobu v první japonské destilerii na ostrově Honšú. O devět let později spatřila světlo světa první japonská whisky.
Japonská whisky se díky skotským kořenům může zdát na první pocit nakouřenější a více rašelinová, ale díky mentalitě Japonců a jejich smyslu pro detail ji lze spíše popsat jako obilnou. „Japonci na rozdíl od produkce Skotska, Irska nebo Kanady kladou velký důraz na vstupní surovinu, tudíž se v jejich whisky objevují stopy sladu, obilí a cereálií. Často tak japonská whisky voní a chutná jako miska müsli, chleba či toustový chleba,“ popisuje Kryštof Hordina, whisky ambasador Warehouse#1. Právě touto specifickou a originální chutí si japonská whisky získala srdce milovníků tohoto destilátu po celém světě.
Učenlivost a důraz na kvalitu udělaly z Japonska velmoc ve světě whisky. Globální úspěch podtrhují čísla – po celém světě se ročně prodají miliony lahví. Mezi největší japonské značky patří Nikka, za jejímž zrodem rovněž stojí již jmenovaný Masataka Taketsuru. Whisky Nikka patří mezi nejžádanější na světě, v odborném časopisu Drinks International byla předními podniky a nejlepšími barmany z celého světa dokonce označena za nejprodávanější a nejvíce trendy značku whisky.
Ochutnejte japonskou výjimečnost
Whisky Nikka From the Barrel je silným blendem single malt a single grain whisky ze dvou palíren japonské společnosti Nikka. Při jejich staření se používá celá škála různých sudů. V některých byl dříve uložen bourbon, v jiných sherry, některé jsou vypálené, jiné nikoli atd. Po smíchání je whisky uložena na několik měsíců znovu do sudu, čímž se liší od jiných blended whisky, které se běžně nechávají odpočívat v nerezových tancích. Odtud získala i své jméno „From the Barrel“ neboli „ze sudu“. Výsledkem je naprosto jedinečná, chuťově bohatá whisky, která si právem získala renomé po celém světě a od svého uvedení na trh v roce 1985 je po zásluze nejprodávanější japonskou whisky v celé Evropě.
www.warehouse1.cz, 1 490 Kč
Za pozornost stojí i svěží, květinová japonská whisky s příjemným kouřovým nádechem Nikka Days. Za názvem stojí myšlenka, že si ji lze vychutnávat každý den. Díky svému senzorickému profilu je ideální pro ty, kteří chtějí do světa oceňovaných japonských whisky teprve vkročit.
www.warehouse1.cz, 1 380 Kč