Příští rok to bude přesně třicet let od první SGP série v roce 1995. Fanoušci při příležitosti tohoto jubilea mohou očekávat deset epických kol, ze kterých vzejde šampion letošní Speedway GP. Závody se uskuteční v sedmi zemích světa.

Tři závody bude hostit Polsko – jeden se uskuteční v metropoli Varšavě, další pak ve městech Gorzow a Wroclaw. Další kola se pojedou v Cardiffu a Manchesteru ve Velké Británii, ve městě Vojens v Dánsku, v Praze, litevské Rize, německém Landshutu a švédské Malille.

Jedno z kol letošní SGP se pojede na britském National Speedway Stadium, který podobný event bude hostit poprvé od svého otevření v roce 2016. Závod v Manchesteru je naplánován na 14. června a domácí závodníci Robert Lambert a Dan Bewley budou jistě chtít zopakovat svůj úspěch z letošní FIM Speedway of Nations, kde vyhráli svůj druhý světový titul během tří let.

16. srpna se SGP přesune do velšského Cardiffu, kde si Bewley s Lambertem na Principality Stadium letos odbyli svou SGP premiéru.

Nejočekávanější závod sezóny se pojede 13. září ve Speedway Center v dánském městě Vojens, které tento závod bude hostit poprvé od roku 1999. Symbolicky tak oslaví své 50. výročí od roku 1975, kdy zdejší provoz zahájil trojnásobný světový šampion Ole Olsen. Během jednoho víkendu budou korunováni tři vítězové, navíc se zde uskuteční i finále FIM Speedway Under-21 World Championship (SGP2) a FIM Speedway Youth World Cup (SGP4).

Následovat bude závodní týden v malebném polském městě Toruň, kde se od úterý 30. září do soboty 4. října uskuteční týmový závod FIM Speedway of Nations 2025. Na dráze se utkají reprezentanti celkem patnácti zemí, ze kterých vzejde tým světových šampionů pro rok 2025.

O rekordní šestý titul se pokusí současný světový šampion Bartosz Zmarzlik, který má šanci doplnit elitní klub, ve kterém jsou momentálně legendární Ivan Mauger z Nového Zélandu a Tony Rickardsson ze Švédska. Zlatá medaile by pro Zmarzlika byla čtvrtá v řadě.

„Třicet let Speedway GP oslavíme deseti nezapomenutelnými závody. Mám velkou radost především z toho, že se podíváme i na National Speedway Stadium v Manchesteru, který doplní stávající místo konání v Cardiffu. Věřím, že pro britské fanoušky to bude velký zážitek. Na své si ale přijdou i nadšenci z celé Evropy. Čtyři eventy proběhnou v Polsku a další v Praze, Rize, Landshutu a Malille. Celou sezónu samozřejmě zakončíme ve velkém stylu ve Vojens,“ říká Jean-Baptiste Ley, ředitel motosportů ve Warner Bros. Discovery Sports, která je hlavním promotérem FIM Speedway.

„Fanoušci Speedway se v příštím roce mají na co těšit, Manchester je taková třešnička na dortu. Osobně jsem rád, že závody hostí jak Wroclaw, tak Vojens, protože obě tato města byla součástí vůbec prvního ročníku SGP před třiceti lety. Klub ve Vojens navíc slaví významné jubileum a určitě nejsem jediný, kdo je zvědavý, kdo z tohoto nabitého víkendu vyjde jako vítěz,“ doplňuje Armando Castagna, ředitel FIM Track Racing Commission (CCP).

„National Speedway Stadium v Manchesteru je jednou z nejlepších závodních tratí na světě, a díky tomu získáváme druhý event ve Velké Británii, který má určitě potenciál přilákat i nové fanoušky. Všichni jsou zvědaví především na Bartosze Zmarzlika, který se bude snažit překonat světový rekord. Ostatní závodníci mu to ale rozhodně nedarují,“ dodává Phil Morris, závodní ředitel FIM Speedway.

Speedway GP 2025 odstartuje 3. května v OneSolar Areně v německém Landshutu. 17. května bude následovat Varšava, kde se SGP pojede na stadionu PGE Narodowy. Pražské kolo se pojede 31. května – přesně den po finále závodníků mladších šestnácti let ve FIM SGP3. Debut Manchesteru na SGP pak připadá na 14. červen. Bartosz Zmarzlik se 21. června vrátí do svého původního klubu v polském Gorzowě.

Malilla ve Švédsku bude hostit hned dva eventy. Nejprve 4. června proběhnou závody FIM SGP2 určené pro závodníky mladší jednadvaceti let, o den později se ve Skrotfrag Areně pojede hlavní národní kolo. První závod po červencové pauze se pojede 1. srpna v Bikernieki v lotyšské Rize. I v tomto případě se nejprve pojede FIM SGP2, hlavní závod bude následovat o den později. 16. srpna se akce přesune na Principality Stadium v Cardiffu.

Předposlední závod sezóny se pojede opět v Polsku. Hostit jej bude Olympic Stadium ve Wroclawi, který byl také součástí první série v roce 1995, kdy jej ovládl rodák Tomasz Gollob. Následovat bude velkolepé finále ve Speedway Center ve Vojens. V pátek 12. září se nejprve pojede finále FIM SGP2, o den později proběhne odpoledne finále SGP4 a večer poslední závod hlavní série.

Týmová FIM Speedway of Nations bude mít dvě semifinále 30. září a 1. října. O vítězi rozhodne finále naplánované na 4. října. Všechny tyto závody proběhnou v polském městě Toruň. Odnož SON2, určená pro závodníky mladší jednadvaceti let, se pojede v pátek 3. října.

2025 FIM SPEEDWAY GRAND PRIX
3. května 2025 – FIM Speedway GP of Germany – Landshut
17. května 2025 – PZM FIM Speedway GP of Poland – Varšava
31. května 2025 – FIM Speedway GP of Czech Republic – Praha
14. června 2025 – FIM Speedway GP of Great Britain – Manchester
21. června 2025 – FIM Speedway GP of Poland – Gorzow
5. července 2025 – FIM Speedway GP of Sweden – Malilla
2. srpna 2025 – OlyBet FIM Speedway GP of Latvia – Riga
16. srpna 2025 – FIM Speedway GP of Great Britain – Cardiff
30. srpna 2025 – FIM Speedway GP of Poland – Wroclaw
13. září 2025 – FIM Speedway GP of Denmark – Vojens

2025 FIM SPEEDWAY OF NATIONS (Toruň, Polsko)
30. září 2025 – FIM Speedway of Nations Semi-Final 1
1. října 2025 – FIM Speedway of Nations Semi-Final 2
3. října 2025- FIM Speedway of Nations – SON2
4. října 2025 – FIM Speedway of Nations Final

2025 FIM SPEEDWAY UNDER-21 WORLD CHAMPIONSHIP (SGP2)
4. července 2025 – FIM SGP2 of Sweden – Malilla
1. srpna 2025 – FIM SGP2 of Latvia – Riga
12. září 2025 – FIM SGP2 of Denmark – Vojens

2025 FIM SPEEDWAY YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP (SGP3)
30. května 2025 – FIM SGP3 Final – Praha (Česká republika)

2025 FIM SPEEDWAY YOUTH WORLD CUP (SGP4)
13. září 2025 – FIM Speedway Youth World Cup (Vojens, Dánsko)

Foto: Eurosport

Komentáře