Jednu velkou zlatou medaili, jedenáct zlatých a čtyři stříbrné přivezli čeští a moravští vinaři z letní části soutěže Mundus Vini, která se koná dvakrát ročně v německém vinařském regionu Pfalz. Celkem Česká republika vyslala na soutěž 25 vzorků, klání se zúčastnilo 6 vinařských firem. Mundus Vini platí za jednu z nejpřísněji hodnocených světových vinařských soutěží. Účast vinařů z České republiky finančně podpořil Vinařský fond a organizačně zajistilo Národní vinařské centrum.

Velkou zlatou medaili získalo vinařství Znovín Znojmo za Tramín červený ročník 2022 výběr z hroznů. Zlaté medaile si odvezlo Vinařství Pavlov za Ryzlink Rýnský 2021 výběr z Cider Soliter a Palava Soliter 2021, a dále Habánské sklepy za Merlot 2018 výběr z hroznů rezerva a Ing. Miroslav Volařík za Ryzlink vlašský Bergrus, pozdní sběr 2022. Vinařství Habánské sklepy získalo také stříbrnou medaili za Rulandské bílé 2021 pozdní sběr, Ing. Miroslav Volařík za Ryzlink vlašský pozdní sběr 2023 a Eurona s. r.o. za Ryzlink Vlašský, výběr z hroznů 2022.

Nejvíce medailí si ze soutěže odvezla společnost Bohemia Sekt, s.r.o., která se stala také nejlepším národním producentem České republiky a nejlepším výrobcem. Zlatou medailí byl oceněn Bohemia Sekt Prestige brut 2021, Bohemia Sekt Prestige brut 2017, Bohemia Sekt Prestige demi sec 2021, Bohemia Sekt Prestige 36 2019, Chateau Radyně extra brut 2022, Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut 2019 a Lous Girardit brut 2020, stříbrnou medailí byl oceněn Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut 2020.

„Každá vinařská soutěž je pro nás výzvou, ale tato patří mezi ty, kterých se účastníme s největším respektem. O to víc nás těší letošní úspěch. Naši medailisté jsou založeni na moravských hroznech a právě zdejší podmínky nám umožňují pracovat s prvotřídní surovinou a stále posouvat kvalitu našich sektů. Po více než 30 letech práce s vínem vím, že každý ročník je jiný, a to je na víně krásné – neustále se vyvíjí a každý rok přináší nové příležitosti,“ uvedl Josef Švéda, hlavní sklepmistr BOHEMIA SEKT.

Na letošní 35. ročník Mundus Vini 2024 byly přihlášeny vzorky ze 45 různých zemí, přičemž během šesti dnů bylo hodnoceno přes 1 600 vzorků. Degustace se zúčastnilo 250 odborníků z 55 zemí, kteří nezávisle posuzovali vína v rámci anonymních degustací. Zlatou medaili v této celosvětové prestižní soutěži získá víno, které dosáhne minimálně 90 ze 100 bodů.

Výběr oceněných vín z letošní Letní degustace bude představen na druhém ročníku ProWine Tokyo v polovině dubna 2025. Další, jarní testování Mundus Vini se bude konat od 25. února do 2. března 2025.

Foto: Vinařský fond ČR

Komentáře