Výsledky nedávného vědeckého výzkumu lékařské univerzity ve Štýrském Hradci naznačují, že vegetariánství nemusí být tak zdraví prospěšné, jak si hodně lidí myslí. Studie se zúčastnilo 1 320 lidí praktikujících nejrůznější druhy diet.
Každý z nás jistě zná nějakého vegetariána, který má chorobnou potřebu všem kolem sebe nutit stejné stravovací návyky a neustále kritizovat cokoli spojené s konzumací masa. V takových situacích je lepší se do konverzace nezapojovat a v klidu si dojíst svůj šťavnatý medium rare steak z mladého argentinského býčka. Debata s těmito lidmi má totiž málokdy cenu, předsvědčení o správnosti jejich jednání se dá často přirovnat k náboženskému fanatismu. Všem takovým zapřisáhlým vegetariánům tak jistě udělají „velikou“ radost výsledky vědeckého výzkumu lékařské univerzity ve Štýrském Hradci, které naznačují, že vyškrtnutím masa z jídelníčku si můžete způsobit četné zdravotní problémy.
Na rakouské univerzitě byly vyhodnocovány zdravotní profily a životní styl 1 320 dobrovolníků, kteří dlouhodobě drží nějakou formu diety. Ačkoliv podle výsledků studie souvisí vegetariánská strava například s nižší tělesnou váhou a menší konzumací alkoholu, na druhé straně může způsobovat různé druhy alergií, psychické problémy nebo dokonce rakovinu. Je to zapříčiněno především tím, že maso obsahuje některé důležité živiny, které rostlinná strava poskytnout nemůže. Jedná se například o vitamín B12, kyselinu dokosahexaenovou nebo železo. Právě jejich absence vede k častým chronickým onemocněním, zhoršení duševního zdraví a občas i k problémům v sociálním životě.
V závěru studie pak vědci uvedli: „Vegetariáni účastnící se výzkumu trpí úzkostmi a depresemi častěji než ostatní subjekty. Mají horší kvalitu života, i co se fyzického zdraví týče, návštěvy lékaře a výdaje vynaložené na jejich ošetření jsou mnohonásobně vyšší, než u lidí, kteří do svého jídelníčku maso zahrnují.“ Toto tvrzení koresponduje s výsledky podobné studie, která byla zveřejněna v magazínu Journal of Affective Dissorders. Z té vyplývá, že muži, kteří jsou vegetariáni, mají mnohonásobně vyšší sklony k depresím. Na vině je právě nedostatek základních živin, v tomto případě se jedná především o již zmiňovaný vitamín B12. Až vás tedy příště bude nějaký uvědomělý vegetarián přesvědčovat o tom, jak moc konzumací masa ubližujete sami sobě i celé planetě, pouze se usmějte a vzpomeňte si na to, že se pravděpodobně jedná o psychicky nemocného jedince.
Michal Švehla