Michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, který už příští týden zasedne v porotě kulinářské show MasterChef Česko, svůj čestný gastronomický titul získal poměrně rychle. I když cesta k němu nebyla jednoduchá, k pomyslnému triumfu mu stačilo jen půldruhého roku. Jaký je onen recept na úspěch?

Formule, kterou je třeba mít na paměti, je podle Kašpárka jednoduchá: „Co si myslí okolí, které nemá zkušenosti v oboru, nám bylo jedno! Když jsme po roce a čtvrt od otevření restaurace získali michelinskou hvězdu, vnímal jsem to jako zadostiučinění,“ prozradil úspěšný kuchař a nádavkem se podelil i o unikátní ingredience, které mu pomohly: „Strohý interiér, šéfkuchař rázný Ostravák a restaurace s kosou!“

Pražské podniky jsou Michelinem neprávem podhodnoceny, říká ostrý porotce MasterChef Radek Kašpárek

Když Radek Kašpárek bezmála před třemi lety pro svou restauraci Field fungování michelinskou hvězdu získal, stal se třetím Čechem s prestižním oceněním. „Hlavní je zůstat při zemi a pracovat na tom, abychom ji příští rok obhájili,“ řekl tehdy Kašpárek a jeho přání se naplnilo. Hvězdu má dodnes.

Kašpárkovo kulinářské umění lahodí nejen chuťovým buňkám

Kašpárkovo kulinářské umění lahodí nejen chuťovým buňkám

Dalším porotcem, který bude hledat toho nejlepšího amatérského kuchaře v Česku, je Jan Punčochář. Ne náhodou se i on může pochlubit slavnou hvězdou – po návratu do Česka se v roce 2004 stal šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Le terroir, kde získal michelinské ocenění Bib Gourmand. A jaký je Jan Punčochář podle vlastních slov? „Na začátku jsem byl generál a myslel jsem si, že mi patří celý svět. Teď už jsem spíš takový pudlík,“ směje se Punčochář.

Petr Starý

Komentáře