Michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, který už příští týden zasedne v porotě kulinářské show MasterChef Česko, svůj čestný gastronomický titul získal poměrně rychle. I když cesta k němu nebyla jednoduchá, k pomyslnému triumfu mu stačilo jen půldruhého roku. Jaký je onen recept na úspěch?
Formule, kterou je třeba mít na paměti, je podle Kašpárka jednoduchá: „Co si myslí okolí, které nemá zkušenosti v oboru, nám bylo jedno! Když jsme po roce a čtvrt od otevření restaurace získali michelinskou hvězdu, vnímal jsem to jako zadostiučinění,“ prozradil úspěšný kuchař a nádavkem se podelil i o unikátní ingredience, které mu pomohly: „Strohý interiér, šéfkuchař rázný Ostravák a restaurace s kosou!“
Když Radek Kašpárek bezmála před třemi lety pro svou restauraci Field fungování michelinskou hvězdu získal, stal se třetím Čechem s prestižním oceněním. „Hlavní je zůstat při zemi a pracovat na tom, abychom ji příští rok obhájili,“ řekl tehdy Kašpárek a jeho přání se naplnilo. Hvězdu má dodnes.
Dalším porotcem, který bude hledat toho nejlepšího amatérského kuchaře v Česku, je Jan Punčochář. Ne náhodou se i on může pochlubit slavnou hvězdou – po návratu do Česka se v roce 2004 stal šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Le terroir, kde získal michelinské ocenění Bib Gourmand. A jaký je Jan Punčochář podle vlastních slov? „Na začátku jsem byl generál a myslel jsem si, že mi patří celý svět. Teď už jsem spíš takový pudlík,“ směje se Punčochář.
Petr Starý