Ačkoliv posledních 20 let počet vykonaných trestů smrti celosvětově klesá, ve více než polovině amerických států je tato kontroverzní praktika stále legální. Ve valné většině z nich je pak tradicí, že odsouzený vězeň má možnost zvolit si své tzv. poslední jídlo.
Většinou má vězeň ve výběru svého pokrmu volnou ruku, v některých státech jsou však uplatněna jistá omezující opatření. Například na Floridě nesmí cena posledního jídla přesáhnout 40 dolarů, stejně tak musí být možné jej připravit přímo ve věznici. Výběr nejzajímavějších posledních jídel amerických zločinců čekajících na popravu najdete v naší galerii.
Snímky pořídil fotograf Henry Hargreaves z Nového Zélandu. Ten se zaměřuje převážně na focení gastronomie a když se v roce 2011 dozvěděl, že ve státu Texas má být zrušena možnost volby posledního jídla před výkonem popravy, začal se o toto téma zajímat podrobněji. Jeho série No Seconds a A Year of Killing ukazují zrekonstruovaná poslední jídla nejznámějších kriminálníků odsouzených na smrt.
„Nevěděl jsem, jestli odsouzení dostávají poslední jídlo z normálních talířů, či z plastových táců. Nevěděl jsem ani, jestli mají možnost se posadit u stolu, nebo musí použít svá kolena jako podložku. Začal jsem proto procházet všechny možné veřejně dostupné spisy a shromažďovat informace. Poprvé jsem si byl schopný všechny ty masové vrahy a nelítostné násilníky představit alespoň trochu jako lidi. Jídlo o nás totiž vypovídá mnohé,“ Ačkoliv má Hargreaves na trest smrti velice vyhraněný názor a byl by pro jeho úplné zrušení, nechtěl, aby se jeho názory promítaly do odvedené práce. „Chtěl jsem jen rozproudit debatu, v tom právě tkví jedna z nesčetných krás umění. Ani ve snu by mě nenapadlo svůj názor tímto způsobem podsouvat druhým.“
Michal Švehla