Slavní šéfkuchaři a barmani, mezi nimiž najdeme jména jako Jan Punčochář, Matteo de Carli nebo Václav Vojíř, ve svých podnicích symbolicky prostřeli stůl pro hosta nula. Jejich vzkaz světu šířící se pod hashtagem #ChybeliJste je následující a prostý – vydrželi jsme to a jsme připraveni rozdávat radost.

Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to všechno jsme vydrželi, jsme stále tu a chyběli jste nám.

U příležitosti pondělního otevření zahrádek tak ikoničtí šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula a barmani oprášili náčiní, aby zjistili, jestli to ještě mají v ruce. Ke štěstí všech – mají.

Výsledkem je náramná série fotografií, jejichž autorem je jedinečný Marek Musil, a které možná jednou vydáme knižně. Součástí jsou postřehy našich gastronomických hvězd, ať už o stavu, v němž se gastronomie nachází nebo třeba o možné budoucnosti.

Berte, prosím, tuto tiskovou zprávu, jako svěží vítr ve věčném (ale ano, oprávněném) stěžování si. Berte ji jako manifest těch, kteří to navzdory všem strastem, navzdory věčnému házení klacků pod nohy, navzdory ztraceným milionům korun a zmařeným snům stále nevzdali, protože svou práci milují.

Gastronomie v 10 citacích

O lidech:

„Přes všechno jsme si udrželi tu nejcennější věc – naše lidi. Nedovedu si představit v pondělí otevřít s novým personálem. A vzkaz pro hosty mám jen jeden – přijďte.“

– Jan Punčochář, U Matěje

O chuti pokračovat:

„První léto po lockdownu bylo boží. Bylo neuvěřitelné vidět, kolik lidí se vrátilo. Byli jsme z toho úplně v tranzu. Chci to vidět zase. A je jedno, jestli budeme moci otevřít jen s polovinou kapacity a s dalšími omezeními. Hlavně, abychom mohli.“

– Aleš Půta, Hemingway’s

O mindsetu:

„Je zahrádka perfektní? Ne. Vychází nám počasí? Ne. Těšíme se? Rozhodně!“

O světle:

„Jestli z toho vyjdeme silnější? Musíme. Přes rok jsme byli ve tmě a řešili jen rozvoz. Teď z toho budeme mít zase radost, věřím tomu. Lidé mají chuť a jsou natěšení. A to je nejdůležitější.“

– Lubo Mikuš, Atelier Petřín

O odolnosti:

„Mentálně to zvládám díky tomu, že mám doma dvě děti a rodinu. A že jednou tenhle marast prostě skončit musí.“

– Miloš Danihelka, L’Fleur Bar

O naději:

„Doufám v jedno – že už vždy budeme servírovat na talíř a ne do krabiček.“

– Marek Šáda, Yalta Craft Bistro

O oddanosti:

„Nechci, nemůžu a nebudu dělat nic jiného. Já gastro bezmezně miluju a chci v něm umřít.“

– Václav Vojíř, Bugsy’s bar

O stylu práce:

„Je skvělé přijít ráno do práce, všechno si připravit a rovnou vydávat. Rozvoz je lepší než nic, ale ten rozdíl je nepopsatelný. O jednotlivých surovinách pak přemýšlíme úplně jinak.“

– Ladislav Vaníček z restaurace Mlýnec

O české tradici:

„Čepované pivo. Zahrádka. Třeba říkat víc?“

– Adam Matuška, Dva kohouti

O životě:

„Konečně otevřeme. A budeme zase pořádně žít.“

– David Vlášek, Zdenek Oyster’s bar

Kdo prostřel stůl pro hosta nula?

Jan Punčochář – U Matěje

Matteo de Carli – Casa de Carli

Láďa Vaníček – Mlýnec

David Vlášek – Zdenek’s Oyster Bar

Marek Šáda – Yalta Craft Bistro

Lubo Mikuš – Ateliér Petřín

Kdo se postaral o pití?

Václav Vojíř – Bugsys’s bar

Aleš Půta – Hemingway’s bar

Miloš Danihelka – L’Fleur bar

Adam Matuška – U dvou kohoutů

Kdo jim chyběl?

Vy

#ChybeliJste

Foto: Marek Musil

Komentáře