Zvuk syčícího steaku, lákavá vůně grilované kukuřice, pronikavý smích a hřejivé sluneční paprsky – grilovací sezona je za rohem, a tak nadešel čas připravit všechno potřebné. Odborník z Hornbachu přichází s několika tipy, které vás promění v mistra gril party.

Každý rok před začátkem grilovací sezony začneme plánovat rodinná setkání pod holým nebem a všechna chutná jídla, která ugrilujeme. Zahradním radovánkám by však měla předcházet důsledná příprava. Nezapomínejte, že pořádná grilovačka není pouze ve znamení jídla, ale důležitá je i zábava a pohodlí.

Bez grilu to nepůjde

Pokud ještě nevlastníte gril, nastal čas poohlédnout se po všech možnostech. Ať už zvažujete klasický gril na dřevěné uhlí, elektrický, nebo plynový gril, každý z nich má jedinečné vlastnosti. Při výběru zvažte rovněž velikost, typ paliva, požadované vlastnosti a v neposlední řadě také váš rozpočet. „Každý model má své výhody i nevýhody, proto je potřebné obeznámit se s klíčovými charakteristikami. To vám pomůže správně se rozhodnout. Důležitým faktorem je zároveň to, jaký styl přípravy pokrmů a úroveň pohodlí od svého grilu očekáváte. Pokud si stále nejste výběrem grilu jisti, poraďte se s personálem, který vám pomůže najít ten správný kousek,“ hovoří David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Gril na dřevěné uhlí

Klasický model, který je oblíbený pro jedinečnou a nezaměnitelnou uzenou chuť grilovaných pokrmů, je dostupný ve všech cenových kategoriích a velikostech. Výhodou je jednoduchá montáž a skladování. Nevýhodou je, že si budete muset na jídlo chvíli počkat, protože je potřeba jej déle rozpalovat.

Elektrický gril

Je v oblibě především všude tam, kde není k dispozici zahrada. Hodí se ke grilování na balkonech či terasách. Je skladný, má krátký čas zahřívání, nevytváří žádný dým a snadno se čistí. Nedoceněnou výhodou je rovnoměrné rozložení tepla na grilovací ploše, díky čemu je vhodný i k zapékání.

Plynový gril

Je typický rychlým uvedením do provozu a jednoduchým regulováním ohně. Většina plynových grilů má taktéž vedlejší horáky, což umožňuje efektivní přípravu jídla. Nevytvářejí dým, a proto jsou vhodné i na balkony.

Pořiďte si správné nářadí

Na dokonalé grilování potřebujete nejen gril ale také správné a rozmanité příslušenství. Existuje mnoho vychytávek, které umí přípravu pokrmů zjednodušit. „Základem je samozřejmě velká vidlice a grilovací kleště, ideálně nerezové. Zároveň si pořiďte obracečku na maso. Nezapomeňte ani na ochranné pomůcky, jako jsou ohnivzdorné rukavice a zástěra. Pokud chcete hosty nadchnout dokonalým steakem či burgerem, potřebujete digitální teploměr. Ten vám umožní sledovat teplotu uvnitř masa a docílit tak optimálního výsledku. Fajnšmekři mohou hosty překvapit explozí chutí. S marinovací jehlou lze přidat ještě více chuti přímo do masa,“ radí David Benda z Hornbach.

Nezapomeňte na drinky

Grilovačka bez pitného režimu je jako svatba bez muziky. Dostatečná zásoba nápojů každého osvěží a udrží v dobrém rozmaru. Víno či pivo by neměly chybět na žádné zahradní party. Nejenže se skvěle hodí k jídlu, ale vyniknou i v marinádách a omáčkách. Objemné džbány s kohoutkem na osvěžující limonády, ledové čaje či ovocné punče přijdou vhod. Šikovní kutilové si mohou vyrobit zahradní barový pult z palet, který poslouží na servírování míchaných nápojů. „Paletový nábytek je hitem posledních let, protože je kreativní, flexibilní a levný. Dokážete si ho vyrobit sami – postačí trocha kreativity a chuť do práce. S hoblovanými paletami značky Buildify vytvoříte jedinečný barový pult pro krále nebo královnu koktejlů. Palety lze natřít barvou či doplnit světýlky,“ uzavírá David Benda z Hornbach.

Komentáře