Po téměř dvouměsíční vynucené pauze se v pondělí 11. května 2020 znovu návštěvníkům otevřely brány pražského Světa medúz. Oblíbená expozice tropických žahavců na střechách obchodního centra Arkády Pankrác se během nouzového stavu ještě rozšířila – jak o nové živočišné druhy, tak aktivity, při nichž se zabaví úplně každý. Ve Světě medúz i přidružené restauraci Bistro medúz platí nadále zvýšená hygienická opatření. Medúzárium má otevřeno každý den od 9 do 18 hodin.

Během odstávky, která započala už v polovině března letošního roku, Svět medúz rozhodně nepřestal žít. Jeho zaměstnanci usilovně pracovali, aby ještě více zpříjemnili a obohatili zážitek, který návštěvníkům nabízejí. K již tak početné sbírce, čítající na několik tisíc fluoreskujících medúz, připojili chovatelé i zástupce nových druhů.

„Náš pracovní režim byl v některých směrech možná ještě intenzivnější než, kdybychom měli normálně otevřeno,“ vysvětluje Vojtěch Pluhař, majitel Světa medúz. „Těšili jsme se, až budeme ve Světě medúz moci přivítat nové návštěvníky, ale rozhodně máme dost novinek i pro naše skalní příznivce,“ láká k prohlídce.

Nové medúzy se přidají ke stávajícím obyvatelům v novém tubusovém akváriu. Někteří živočichové se během karantény přestěhovali do dominantních nástěnného akvária v hlavním sále expozice, přičemž nevšední zážitek doplňuje i zdokonalená videoprojekce, doplněná o další speciální efekty.

„Díky nouzovému stavu jsme měli možnost se zamyslet, jak prohlídku udělat pro návštěvníky ještě lákavější. Živočišná říše medúz přitom skýtá mnoha tajemství, a i my spousty z nich pořád objevujeme. Věříme proto, že tato vylepšení jsou jenom začátek, a i nadále hledáme cesty, jak expozici dál ozvláštňovat,“ shrnuje Vojtěch Pluhař směr, kterým se chce Svět medúz ubírat v budoucnu.

V omezeném režimu prozatím otevře Bistro medúz, přidružená restaurace, jejíž kuchyni kraluje šéfkuchař Tomáš Jiskra. Zákazníci se budou moci občerstvit na terase, kde bude zajištěna i obsluha. Novinkou je aktivity zóna pro děti. V té můžete své potomky nechat vydovádět na trampolíně, zatímco si v klidu vychutnáte některou z kulinářských perel místní kuchyně, vedené kuchařem se zkušenostmi ze světových michelinských restaurací.

Každý, kdo se do Světa medúz vypraví, bude muset mít na obličeji roušku. Stejné pravidlo platí i pro zaměstnance, kteří budou hosty vítat s nasazenou ústenkou. Na prohlídkové trase byly též instalovány panely s dávkovači dezinfekčního gelu. Vyhnout se dá i průchodu celou nákupní galerií – využijte komfortu nedalekého červeného parkoviště, které se rozprostírá na stejném podlaží jako největší evropské medúzárium.

Komentáře