První restaurace pod hladinou moře nacházející se v Evropě nese název Under. Byla otevřena v Norsku a svým hostům nabídne mimo exkluzivní domácí skandinávské kuchyně také jedinečný výhled na Severní moře. A vlastně i přímo do něj.
Unikátní, z poloviny potopenou restauraci Under najdete poblíž norského města Lindesnes. Stavba byla navržena tak, aby odolala veškerým nepříznivým podmínkám, které s sebou jižní pobřeží této skandinávské země přináší. Na to, jak restaurace Under vypadá, se podívejte v naší galerii.
Jedná se o restauraci, proto by bylo vhodné se také zmínit jak o jídle, tak o prostorách, kde se nároční hosté stravují. Hlavní jídelna se nachází zhruba v 5 metrech pod hladinou moře. Skrze sklo nahrazující jednu ze stěn místnosti pak mají hosté možnost pozorovat mnohé mořské živočichy, kteří se v oblasti pohybují. Šéfkuchařem restaurace je Dán Nocolai Ellitsgard, který se specializuje na norskou kuchyni. Do restaurace si sebou přivedl šestnáctičlenný tým kuchařů, kteří mají zkušenosti z michelinských restaurací po celém světě. Pokud byste chtěli ochutnat jejich degustační menu, pak zaplatíte v přepočtu zhruba šest tisíc českých korun.
Ale to není zdaleka všechno. Under totiž není pouhou restaurací, ukrývá v sobě totiž i výzkumné zařízení. Pracují zde desítky expertů, kteří pozorují chování ryb a dalších mořských živočichů pomocí kamer a zaznamenávají jejich chování. Jedním z dalších hlavních cílů výzkumu je zdokumentovat rozmanitost druhů žijících v tamních vodách.
Michal Švehla