Josef Švéda je jedním z předních odborníků na šumivá vína v České republice. Jako hlavní sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT stojí za řadou úspěchů této ikonické značky, která je lídrem na tuzemském trhu šumivých vín. V oboru se pohybuje více než třicet let, během kterých se podílel na tvorbě mnoha oceňovaných produktů. A s jeho jménem je spojeno i nedávné ocenění pro Bohemia Sekt brut na prestižní soutěži AWC Vienna 2024, potvrzující světovou úroveň českých šumivých vín. Nejen během svátečního období tak přijdou vhod jeho rady k výběru sektu.

Vaše jméno je ve světě sektů pojem. Co vás osobně přivedlo k jejich výrobě a jaká je vaše filozofie v této práci?

Když jsem se společně s rodiči před 35 lety rozhodoval, kam budu pokračovat po základní škole, jednou z možností bylo studium orientované na vinařství a po něm následně možná práce v nedalekých Českých vinařských závodech. Ačkoliv nepocházím z vinařské rodiny, dokonce ani z vinařského regionu, věřím, že moje cesta k vínu nebyla náhoda a věci se děly tak, jak se měly dít. S mojí budoucí ženou jsem se po ukončení studia nakonec přestěhoval rovnou do Starého Plzence, kde začala má cesta za poznáním vína. Svou práci jsem vždy chtěl odvádět kvalitně a s láskou, s úctou k tradici. Chci lidem přiblížit kvalitní šumivá vína a ukázat, že i cenově dostupné produkty mohou nabídnout špičkový chuťový zážitek.

Jak se orientovat v tom, které sekty kýžený chuťový zážitek přinesou a které ne? Má laik možnost toto zhodnotit?

Chuť je poměrně subjektivní záležitost, i tak je však možné držet se obecnějších doporučení pro výběr kvalitního sektu, pokud víte, na co se zaměřit. U informací uvedených na lahvi může napovědět především jméno a značka vinařství. Dále to může být ročník, použité odrůdy, ale třeba i informace o množství obsaženého cukru. V neposlední řadě je to také použitá metoda výroby. Při nalévání je pak dobré všímat si perlení a vůně. Kvalitní sekt má jemné a bohaté perlení a při prvotním přivonění by vás měl zaujmout svou komplexní vůní. V chuti by pak měla vládnout harmonie mezi lehce pikantní kyselinkou a jemnou ovocností. Pokud nejste znalec a chcete vsadit na kvalitu, můžete se spolehnout na rady someliéra, odborné recenze nebo ocenění z vinařských soutěží.

Vaše sekty se na světových soutěžích pravidelně umísťují na předních příčkách. Například Bohemia Sekt brut si nedávno dovezl zlatou medaili z mezinárodní soutěže AWC Vienna 2024, což je ocenění, které běžně získávají sekty z mnohem vyšší cenové kategorie. Čím si tento úspěch vysvětlujete? Čím se podle vás Bohemia Sekt brut odlišil od konkurence?

To, co nás odlišuje, je kombinace kvality a dostupnosti. Na kvalitu se zaměřujeme v každé fázi produkce – od výběru základních vín až po finální zpracování. Ve vinicích se pečlivě staráme o hrozny a během celého výrobního procesu využíváme moderní technologie, aniž bychom obětovali autenticitu a charakter našich sektů. Bohemia Sekt brut je vyráběn charmatovou metodou, u níž jsme dokázali díky našemu know-how zachovat eleganci a komplexnost, které byste očekávali spíše u dražších sektů. Ocenění na tak prestižní soutěži je pro nás potvrzením, že tvrdá práce a zaměření na detaily se vyplácí, a zároveň dokazuje, že i sekty z České republiky mohou obstát ve světové konkurenci. Je to motivace pokračovat v naší cestě a dále zvyšovat laťku nejen u našich produktů, ale i v rámci celého odvětví.

Jaké výhody má vámi zmiňovaná charmatova metoda oproti tradiční šampaňské metodě? Jakým způsobem zajišťujete, aby sekty vyráběné touto metodou dosahovaly vysoké kvality?

Já osobně mám rád obě dvě tyto metody, jak tradiční, tak i charmatovu. Je třeba říci, že každá je určená pro trochu jiný typ šumivých vín. Oproti tradiční metodě, při níž se druhotné kvašení odehrává v lahvi, probíhá u charmatovy metody ve velkých tlakových tancích. Tento proces je rychlejší a tím umožňuje lépe zdůraznit ovocné a svěží tóny, které jsou pro sekty z této kategorie charakteristické. U charmatové řady také díky moderním technologiím a precizní kontrole kvašení dokážeme zajistit stabilní kvalitu při větším objemu produkce. Vznikají tak lehčí šumivá vína s jemnou ovocitou chutí. Jsme díky tomu cenově efektivnější, což nám umožňuje nabízet kvalitní sekty za dostupnou cenu.

Plánujete nějaké novinky či experimenty v oblasti výroby sektů?

Neustále hledáme nové možnosti, jak ještě více posunout kvalitu našich sektů a nabídnout zákazníkům něco jedinečného. Inovace jsou nedílnou součástí naší práce. Zkoušíme různé způsoby zrání sektů, ať už jde o delší ležení na kalech nebo použití specifických technik kvašení, které mohou přinést nové chuťové nuance. Naším cílem je nabízet jak osvědčenou klasiku, tak i limitované edice sektů, které zákazníky překvapí a ukážou jim, co všechno dokáže český sekt nabídnout.

Velkou pozornost samozřejmě věnujeme udržitelným postupům nejen ve výrobě, ale i při pěstování hroznů a nemohu nezmínit stále se rozšiřující portfolio nealkoholických variant.

Jaké víno nebo sekt byste doporučil na přípitek při zvláštních příležitostech?

Přípitek by měl skvěle podtrhnout slavnostní atmosféru. Řada Bohemia Sekt Prestige nabízí širokou škálu možností, různé varianty šumivých vín, které jsou svojí rozmanitostí a kvalitou určitě dobrou volbou. Bohemia Sekt Prestige 36 brut, který na kvasinkách leží po dobu minimálně tří let, je skvělou možností, jak doplnit každý slavnostní okamžik. Z charmatové řady bych doporučil již zmiňovaný Bohemia Sekt brut, který svou svěží chutí, jemným perlením a harmonickým profilem potěší široké spektrum hostů. Je to cenově dostupná, a přitom elegantní volba, která skvěle doprovodí jak slavnostní přípitek, tak celý večer.

Sekt je však hlavně symbol radosti a oslav, takže ať už zvolíte jakýkoli, věřím, že dodá vašim setkáním šumivý nádech jedinečnosti.

Komentáře