Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.
Restaurace každý den připravuje a dováží 30 obědů zdarma zdravotnickému personálu nemocnice Na Bulovce. „V restauraci Styl&Interier jsme se rozhodli, že nebudeme čekat na konec nouzového stavu se založenýma rukama, ale pokusíme se pomoci v první linii. Nejsme zdravotníci a nemůžeme přímo léčit naše spoluobčany, ale můžeme pomoci tím, co umíme nejlépe zase my. Začali jsme 23. března, kdy jsme zavezli do nemocnice prvních 30 obědů,“ vysvětluje majitel restaurace.
„Rád bych jménem nemocnice poděkoval restauraci Styl&Interier za jídla, která nyní denně dodává pro náš zdravotnický personál. Této pomoci si velmi vážíme a navíc skvěle chutná,“ říká Mgr. Jan Kvaček, ředitel Nemocnice Na Bulovce.
Ještě nedávno byste bez předchozí rezervace v S&I těžko hledali volné místo. Dnes vyhlášená pražská zahrada zeje prázdnotou a čeká na ukončení nouzového stavu. Restaurace v omezeném provozu vaří, prodává polední menu přes okénko a rozváží obědy svým zákazníkům, podobně jako řada jiných provozoven. „Překvapilo nás, kolik zákazníků má obavy o naší budoucnost a vyjadřuje nám podporu v téhle šílené době. Chceme tu energii a sounáležitost posílat dál. Všechny v týmu posiluje vědomí, že i v kritické době pomáhají druhým se správnou věcí,“ doplňuje Marek Dudák, proč se v existenčních potížích rozhodl pro pomoc druhým.
Každý se může přidat!
Je jasné, že 30 obědů nestačí pro všechny potřebné, a proto je tady skvělá možnost pro každého, kdo by se chtěl také zapojit. Charitativní obědy pro Bulovku od S&I můžete jednoduše objednat online a zaplatit přes platební bránu na webu a navýšit tak počet obědů, které se následující den uvaří a rozvezou unaveným a obětavým zdravotníkům. Přikoupit charitativní oběd pro sestřičky a lékaře si můžete také symbolickým příplatkem ke každé objednávce závozu jídla z restaurace S&I nebo přímo ve výdejovém okénku ve Vodičkově ulici.
AfterCorona Party – všechno jednou skončí!
Je jisté, že současná situace dříve, nebo později odezní. Každý, kdo si dnes objedná jídlo, kávu nebo dezert s sebou, pomáhá restauracím především morálně přežít nejistou dobu. „Proto naši baristé a barmani již nyní naplánovali zahradní AfterCorona Party. Termín je zatím logicky neznámý, uspořádáme jej, až epidemie odezní a nebude to zdravotně riskantní. Každý, kdo nám nyní pomáhá svými objednávkami, dostane na oslavě vymazlený drink S&I jako poděkování za podporu v těžké době,” dodává na závěr Marek Dudák.
Jiří Hofbauer