Kromě Zeppelínů si sýrová kola při svém několikaměsíčním zrání poslechla třeba klasiku, hip-hop i techno. Na konci pokusu proběhla ochutnávka. A? Vyhrál majitelův hudební favorit.
Švýcar Beat Wampfler se rozhodl svým milovaným sýrům zpříjemnit zrání a po dobu šesti měsíců devíti vyvoleným ementálům pouštěl vybranou muziku. Dvacet čtyři hodin denně. Proč? Aby zjistil, jestli určitá muzika dokáže ovlivnit chuť a aroma tohoto oblíbeného sýru.
Každému ze sýrů byl přiřazen jeden hudební styl. Hrálo se – Stairway to Heaven od Led Zeppelin, Kouzelná flétna od Mozarta, We Got it From Here od amerického hip-hopového tria A Tribe Called Quest, Monolith od švýcarské elektronické skupiny Yello a poslední zrál při divokém technu. Šesté kolo ementálu bylo pro porovnání uloženo ve stejnou dobu ke spánku v tichosti.
Sýry byly uloženy do jednotlivých dřevěných beden se zvukovým zařízením umístěným pod nimi a spíš než o konkrétní hudbu šlo o vibrace, které jednotlivé tracky vysílaly. Zvukové vlny totiž mohou ve výsledku reálně ovlivnit pevnou hmotu. K experimentu se tak se zájmem přidala i University of the Arts v Bernu.
Výsledek? Na konci oněch šesti měsíců proběhla ochutnávka. Naslepo. Ementálu nejvíce prospěl beat We Got it From Here. Tenhle hip-hopový sýr měl údajně nejsilnější chuť i aroma a zároveň byl i oblíbencem samotného Wampflera, který tak do budoucna plánuje další hudební sýrové experimenty – tentokrát jen za rytmů hip-hopu.
Anna Samsová