Nebezpečí šířené uniklou mambou zelenou sice utichlo, Češi, kteří rádi chodí do přírody, by ale stále měli být na pozoru. Na jihu Moravy je letos hlášen nadměrný výskyt na první pohled neškodného brouka, který ale může být prudce jedovatý.
Jedná se o puchýřníka lékařského (Lytta vesicatoria) z příbuzenstva stejně jedovatých majek (Meloidae). Tento kovově zelený brouk produkuje jed, jehož účinky jsou srovnatelné s účinky zpuchýřující bojové látky yperitu (proto puchýřník).
Jed má i silné afrodiziakální účinky, proto se již od starověku používali sušení a drcení puchýřníci (pod názvem „španělské mušky“) k výrobě různých nápojů lásky, předávkování ale stálo mnohého milovníka život. Prášek ze sušených puchýřníků byl také oblíbeným jedem starověkých a středověkých travičů.
Luděk Hrozný